Huren bij jezelf

Een wooncoöperatie is een organisatie van bewoners die samenwerken om hun eigen woonwensen te realiseren. Als wooncoöperatie beheer en bezit je jullie woningen samen. Je huurt dus letterlijk bij jezelf. Zo houd je je woonlasten laag.
 
Het tekort aan goede betaalbare woningen is in vrijwel alle Europese steden een groeiend probleem. Wooncoöperaties zijn (weer) in opkomst en bieden van Zweden tot Spanje een hoopvol antwoord op de #wooncrisis.
 
WeOwnThisPlace

Dankzij een Europese subsidie heb ik me vanuit het project WeOwnThisPlace een jaar lang in kunnen zetten voor het verkennen van nieuwe kansen voor wooncoöperaties in Nederland. We organiseerden bijeenkomsten om de wooncoöperatie op de kaart te zetten, ontwikkelden een online stappenplan voor initiatiefnemers en introduceerden een nieuw model voor eigendom en financiering waarmee wooncoöperaties opgeschaald kunnen worden.

Aan de slag!

Geloof je in de mogelijkheden die wooncoöperaties bieden? Wil je als werkgever, overheid of initiatiefnemer met wooncoöperaties aan de slag? Vanuit Hoe Dan Wel Wonen help ik je graag verder.

 

Hoe Dan Wel Wonen

Vanuit Hoe Dan Wel Wonen onderzoeken en ontwikkelen we oplossingen om wooncoöperaties in Nederland op te schalen. We richten ons op projecten met een grote maatschappelijke meerwaarde met als belangrijkste focus kwetsbare groepen en de middenklasse. Als oplossingen binnen de woningmarkt niet bestaan, hoe dan wel? Een voorbeeld van een project is Volkshuizen, een wooncoöperatie voor economisch daklozen, die we samen met een werkgever en maatschappelijke organisaties ontwikkelen.